Говор на омраза на една ръка разстояние!?

До това е докарано едно от най-будните български селища преди Ньойския договор -  Извор, където по време на Турското робство българите са  успели да изградят най-голямата православна църква в своите земи.

До това е докарано едно от най-будните български селища преди Ньойския договор – Извор, където по време на Турското робство българите са успели да изградят най-голямата православна църква в своите земи.

Автор: Петър Бучков

„Майка смрадлива българска“ проехтя на 11- ти ноември 2015 г. в едно от най-гледаните шоу-програми „Фарма” на сръбската телевизия ТВ „Пинк”. Автор на „определението” е сръбската участничка в шоуто Мая, а мишената й е българката от Цариброд Габриела Пейчева. Дърпане на коси между дами-конкуренти е най-удобното обяснение. Но два дни по-късно се случи терористичният ад в Париж, след който на дневен ред дойде приказката за етническа и религиозна търпимост на ниво християнство и ислям и всевъзможни рецепти за сбъдването й, така че да оцелеят ценностите на Европейския съюз. Възможно ли е, когато се натрапва език на омраза към народ от твоята Православна вяра, който е на „една ръка разстояние”.

За случилата се грозна сцена алармираха от Културно-информационния център (КИЦ) на българите в Босилеград. Националистическото отношение и унижение на Сърбия към българите от Западните покрайнини не е спирало от отцепването на териториите ни от срамния Ньойски договор, който спретнаха Великите сили през 1920 г. Днес анализаторите категорично отчитат, че подобно надменно и лакомо властническо отношение е в основата за настоящата глобална криза в Близкия изток и катализатор за възникването на Ислямска държава. Насилието ражда насилие – аксиома от времето на безумните кръстоносни походи, организирани с една единствена цел – отдъхване на диктаторите от социалното напрежение. Възможно ли е да се възцари между етносите мир, когато на територията на най-цивилизования демократично континент Европа продължава говор на омраза от един православен народ към друг!?

Грандиозната „Св. Троица”  се отваря само за туристи и не се позволява богослужение на български.

Грандиозната „Св. Троица” се отваря само за туристи и не се позволява богослужение на български.

Случайно или не, но по същото време в един „жълт” нашенски седмичник се появи яростна атака, че Едвин Сугарев бил назначен за консул в Ниш. Явно някой се притеснява, че с неговата безкомпромисна позиция ще се наруши „деликатното” мълчание на досегашните представители на държавата ни по повод положението на сънародниците ни в Западните покрайнини. А те са доста – от глоби за честване на Левски, до лишаване от съответно образование по български език и история.

Прилагаме ви точния текст на писмото ( Изх. № 61/15 от 16.11.2015г.), изпратено от КИЦ – Босилеград до: Генералния директор на ТВ „ПИНК“ г-н ЖелькоМитрович, до омбудсмана на Република Сърбия г-н Саша Янкович и до Комисаря за защита на равноправието г-н Бранкица Янкович:

„В риалити – шоуто на ТВ Пинк „Фарма“ на 11.11.2015 г. една от участничките в шоуто Майа, вулгарно псува в ефир „майка смрадлива българска“ Габриела Пейчева – българка от Цариброд известна от музикалните шоу-програми на ТВ Пинк „Звездите на Пинк“ и също участничка в шоуто „Фарма“.

Имайки предвид, че подобен вид ТВ шоу-предавания се ползват с широка зрителска аудитория,

посланието което по този начин бе отправено в национален ефир, е крайно просташко, скандално и обидно не само за всички българи в Сърбия, но и за всички граждани на Република Сърбия като кандидат – членка на ЕС.

КИЦ „Босилеград“ изразява безпокойствие и тревога от бруталният говор на омразата, ксенофобията и националната нетолерантност към българите в Сърбия която продължава да се разпространява не само от представителите на подобни ТВ шоу-забавни програми, но и от представителите на държавните институции, университетите, историците, литераторите, кино-режисьорите, Сръбската православна църква и пр. Още по-тревожно е това, че става дума за млади хора които говорят с националистическата лексика от миналото. Подобни обидни антибългарски реплики не са никаква новост и са широко разпространени в много сръбски литературни произведения, фолклора, филмите, театъра и пр. – и то в творби с претенции за висока художествена стойност.

По този начин в сръбското общество се възпитава национална омраза и презрение към българите и се нагнетява атмосфера на етническо напрежение.

Имайки предвид тежкото наследство от миналото, както и безспорния факт, че българите в Сърбия десетилетия наред са подложени на национална асимилация и грубо погазване на правата на човека,тиражирането на подобен вид вулгарни и обидни послания към българите чрез националните медии в Р Сърбия не е само израз на примитивизъм, простащина и лош вкус. Това е и известен начин за мобилизиране на националистическата общественост срещу малцинствата които винаги са разглеждани като втора ръка граждани и като дезинтегриращ фактор на Сърбия.
Българското малцинство в Сърбия с нищо не е дало повод за подобни националистически внушения.

Мултиетническият състав, добрите сръбско-български отношения и членството на Сърбия в ЕС, изискват сръбското общество да излезе от досегашната националистическа матрица и активно да работи за усвояване и създаване на съвременен европейски културен модел.

КИЦ „Босилеград“ призовава ТВ Пинк, Защитника за родна равноправност, Омбудсмана на Р Сърбия и европейските мониторинг-институции, да предприемат мерки за предотвратяване на подобен вид вулгарни, обидни и унизителни за българите в Сърбия коментари – източник на национална омраза и нетърпимост.

КИЦ „Бсилеград“
Иван Николов”

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *